Stel: je wilt anderen laten zien dat je deskundig bent op je vakgebied. Het schrijven van een boek kan dan een goede manier zijn. Maar hoe pak je dat aan?

Monique Jonkers van Bureau Flore is specialist hoogbegaafdheid. Vanuit haar eigen praktijk begeleidt zij hoogbegaafden, ouders en scholen. In haar werk ontdekte ze een rode draad: regelmatig komt het voor dat hoogbegaafden vervallen in lethargie. De omgeving (ouders, school) schiet dan vaak te hulp en neemt als het ware de verantwoordelijkheid over. Maar al dat pamperen helpt niet en gaat voorbij aan de achterliggende oorzaken van het probleem (bijvoorbeeld faalangst).

Over deze problematiek wilde Jonkers graag een praktijkboek schrijven. In dat proces was ik haar sparringpartner, schrijfcoach, redacteur en productiebegeleider. Zo hielp ik bij het maken van een tekstschema, voorzag de verschillende tekstversies inhoudelijk van feedback, deed de eindredactie en coördineerde de grafische productie.

Samen met Volta_thinksvisual (ontwerp en illustraties) en drukkerij Wedding is een prachtig boek ontstaan: Lekker zelluf doen! Het boek is voor Jonkers een uitstekende manier om bekendheid te geven aan haar deskundigheid. Via haar eigen website en Bol.com vindt Lekker zelluf doen! z’n weg naar steeds meer ouders en scholen. Daarnaast is het boek voor Jonkers de kapstok voor een serie trainingen.

Tip: maak een tekstschema
Als je vol zit van een onderwerp, is de verleiding groot om zomaar te gaan schrijven. Doe dat niet. De kans is groot dat je vastloopt en een groot deel van het werk over moet doen. Het is beter om je idee eerst uit te werken in een tekstschema: het raamwerk van je boek (en daarmee in feite de inhoudsopgave). Ga daarbij niet uit van al de kennis die je hebt, maar denk vanuit je potentiële lezer. Probeer je alle vragen te stellen die bij hem rondom het thema leven en zet die in een structuur. Dat kan heel precies (bijvoorbeeld digitaal genummerd), maar ook wat globaler (bullets, waarbij inspringende bullets de hiërarchie goed weergeven). Je zult merken dat het je rust geeft als je die structuur eenmaal hebt: het schrijfproces wordt beheersbaar en het schrijfwerk kun je op die manier beter over de tijd verdelen.

Hulp nodig?
Zowel bij het schrijven als produceren en uitgeven van een boek komt veel kijken. Speel je met het idee om een boek te maken en heb je behoefte aan iemand die meedenkt en je ondersteunt? Neem dan contact met mij op.