Altijd een hoog doe-gehalte

 

Een schrijftraining of workshop is dé manier om in korte tijd de schrijfvaardigheid van een aantal collega’s te vergroten. Gebeurt dat in teamverband, dan heeft dat een extra voordeel: bij de deelnemers ontstaat een gedeeld beeld van de gewenste schrijfstijl en de aanpak van schrijfopdrachten (zoals het geven van feedback op elkaars teksten).

Mijn trainingen zijn bestemd voor verschillende doelgroepen: managementassistenten, communicatieadviseurs, (web)redacteuren en beleidsmakers. Meestal bestaat een schrijftraining uit twee of drie sessies van een dag of een dagdeel, met een interval van enkele weken. In die tussentijd bied ik schrijfcoaching aan: deelnemers kunnen teksten voorleggen en krijgen daar feedback op. Zo versnellen we het leerproces en borgen we wat er is geleerd.

Trainingen op maat
Bij de trainingen die ik in opdracht verzorg, is altijd sprake van maatwerk: het programma stellen we vast aan de hand van het doel van de organisatie en de leerwensen van de deelnemers. Tijdens schrijftrainingen komen bijvoorbeeld de volgende leervragen aan bod:

  • Hoe schrijf je teksten die iedereen begrijpt (B1-niveau)?
  • Hoe stel je de lezer centraal?
  • Hoe bepaal je de toon van een tekst?
  • Hoe kun je met minder woorden meer zeggen?
  • Hoe schrijf je een heldere brief (of e-mail)?
  • Hoe schrijf je voor het web, en wel zo dat je gevonden én begrepen wordt?
  • Hoe schrijf je een pakkend journalistiek artikel of nieuwsbericht?
  • Hoe kun je beleidsteksten zó opbouwen dat je de lezer onderweg niet verliest en je op overtuigende wijze je punt maakt?
  • Hoe pas je piramideschrijven toe?

Daarnaast nemen we in de training vaak een aantal basics mee (denk aan samenstellingen, d’s en t’s, interpunctie, de schrijfwijze van (werk)woorden uit andere talen). Hoe de training er verder ook uitziet: het doe-gehalte is altijd hoog. Net als het plezier en het rendement.

Turboworkshop
Wie in een kort tijdsbestek heel veel wil oefenen met een bepaald aspect van het schrijven, volgt een turboworkshop. Zo’n workshop gaat bijvoorbeeld over het schrijven van pakkende intro’s, aandachttrekkende koppen, het schrijven van webteksten, verhalend schrijven (storytelling) of het schrijven van een wervende offertetekst. De workshops duren twee tot vier uur. Ze vinden plaats bij de opdrachtgever, op een centrale plek in Utrecht of op mijn trainingslocatie in de Betuwe.

Trainingen en workshops op basis van open inschrijvingen
Naast maatwerk bied ik ook trainingen en workshops aan op basis van open inschrijvingen. Zie onder Nieuws.

‘Deze training leert je vooral om makkelijker te schrijven – en de kans is groot dat je het nog leuk gaat vinden ook.’
Zo begin ik meestal mijn openingspraatje. Sommige deelnemers kijken mij dan wat meewarig aan. Om er daarna achter te komen hoe fijn het is om een hoop ballast overboord te gooien.
Helder schrijven is voor een deel een kwestie van afleren van wat ons ooit op school is verteld.
Ik noem dat: OntSchoeveren!
‘Schrijf het eens op zoals je het zegt’, is vaak mijn advies. Dus: minder lijdende vorm, minder ‘zullen’, ‘willen’, ‘kunnen’, minder dikdoenerij en vooral véél minder jargon.
Kijk, dán wordt schrijven leuk (én effectief).
Wil je dat ook in jouw organisatie? Maak dan een afspraak.

Bellen?

06 46 033 026

Bezoeken?

Buitenmolenstraat 10
4101 CJ  Culemborg